Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bayburt'un döneri tartışılmazdır" diyerek, Bayburt döneri, Bayburtlu kadınların el emekleriyle evde yaptığı yaprak mantıyla bir araya getirilerek, saklanabilen damak lezzetine sunuldu. Bayburtluların yanı sıra yurt dışından gelen yerli ve yabancıların de şiddetli biçimde, damakta güzel bir tat bırakan lezzet ise bakanlık işaretini almayı, tescillenmeyi bekliyor.


Meşhur Bayburt döneri, Bayburt'un yüksek rakımlı yaylarında beslenen küçükbaş ve büyükbaş hayvan etlerinin karıştırılmasıyla hazırlanıyor. İnce ince kesilen etler tarifi özel olan şifalı sos içerisinde bir gün bekletildikten sonra şişe takılarak odun ateşinde pişiriliyor. 200 derecelik ateşin karşısında ve döneri kesen ustalar, daha sonra döneri Bayburtlu kadınların evde yaptıkları, içi boş üçgen şekilde kesilen yaprak mantısıyla buluşuyor. Üzerine dökülen domates sosuyla, depolamayla ve ev yoğurduyla bir güzel harmanlanan mantılı döner, özenle seçilmiş salata eşliğinde servis ediliyor.

"Bayburt döneri yemediyseniz, döner yemiş sayılmazsınız"
Tekirdağ'dan memleketi Bayburt'a gelen Muhittin Özkan isimli vatandaş, Bayburt dönerinin marka bir lezzet olduğuna vurgu yaparak, "Bayburt döneri marka bir dönerdir. Memleketimizde Bayburt döneri yemeyen, döner yedim demesin. Türkiye'nin hangi bölgesinde, hangi köşesinde hangi döneri yerseniz yiyin, eğer Bayburt döneri yemediyseniz, döner yemiş sayılmazsınız" ifadelerini kullandı. Yurt dışından memleketi Bayburt'a gelerek sıla-i rahim yapan, ayağının tozuyla döner yemeye gelen Kaya Çiçek isimli vatandaş, "Ben yurt dışında yaşıyorum. Bayburt'a tatile geldim, gelip de burada döner yememek olmazdı, büyük eksiklik olurdu. Ayağımızın tozuyla döner yemeye geldik" dedi.



İki farklı lezzet bir tabakta
Kocaeli'de yaşayan, memleketi Erzurum'a tatil yapmaya gelen Ömer Polat, ilk defa denediği mantılı dönerden övgüyle bahsetti. İki farklı lezzeti bir arada tattığını, mantılı dönerin güzel bir lezzet olduğunu belirten Polat, "Ben Erzurum İspir'den geliyorum. Mantılı döner yedik, çok iyiydi, beğendim. İtiraz edilecek bir tarafı yok, iki lezzetin bir arada olması hakikaten iyiydi, gayet güzel bir lezzetti" şeklinde konuştu.
Daha önceden mantılı döneri yiyerek deneyimleyen, arkadaşıyla birlikte tekrar mantılı döner yemeye gelen Bilal Karaca isimli bir diğer vatandaş ise özellikle mantılı döner yemeye geldiğini vurgulayarak, "Mantılı döneri yiyecekseniz eğer Bayburt'ta yiyecekseniz. Farklı bir lezzet, harika bir lezzet. Dönerimiz, etimiz bir harika. Daha önceden mantılı döneri denemiştim, özellikle yine mantılı döner yemeye geldim. Hamur işi ve etin birleştirilmesiyle iki farklı lezzeti bir arada tadıyorum. Et ise Bayburt'un kendi eti olduğu için farklı, daha lezzetli. Tavsiye ediyorum" dedi.

Arhavi’de Şiddetli Yağışlar Sonrası Durum(Artvin Haber) Arhavi’de Şiddetli Yağışlar Sonrası Durum(Artvin Haber)



"Bursa'nın İskender'i varsa bizim de mantılı dönerimiz var "
Uzun yıllar Bayburt'ta döner ustası olan rahmetli babası Sinan Aydoğdu'dan görevi alarak lokantanın 3'üncü kuşak işletmecilerinden olan Ozan Aydoğdu, Bayburt'un yöresel lezzeti olan yaprak mantısını ön plana Çıkarmak için mantıyı dönerle buluşturduklarını ifade ederek, "Biz yoğurtlu yaprak mantısını Bayburt'a özgü olduğu için, ön plandan çıkarmak istendi. Nasıl ki Bursa'da İskender varsa, bu da Bayburt İskender'i. Mantılı döner, Bayburt'a bir dönerimiz var. Yaprak mantıyı evde annelerimiz yapıyor, daha sonra mantımızı işletmemize getiriyoruz, yoğurtla buluşturup domates sosu üzerine kaydediyoruz ve daha sonra da muhteşem Bayburt dönerini ilave edip, servis sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Mantılı dönere ilgi yoğun
Mantılı döner fikrinin rahmetli babasından ayrılan Aydoğdu, yeniden mantılı dönmeye başladıklarını söyledi. Mantılı dönere ailenin yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Aydoğdu, "Mantılı döner işi babasının fikriydi, babasının rahmetli olduğunu gördükten sonra diğer amcalarımızın ölümüyle biz bu lezzeti tekrar yapmaya başladık. Yoğun talep var, halihazırda günde bir borcam şeklinde çıkıyorduk şimdi 4-5 tepsi halinde çıkarıyoruz. Yoğun bir şekilde bir taleple karşı karşıyayız ve bu bizi çok mutlu ediyor. Hem yabancılar, hem dışarıda yaşayan gurbetçi kardeşlerimiz, hem de şehirde yaşayan arkadaşlarımız, dostumuz mantılı dönere aşırı rağbet gösteriyor, hem de yaz aylarında şiddetli bir şekilde yiyorlar. Döneri hafifliyor, insanlar daha da keyifle okuyorlar" dedi.



“Cumhurbaşkanımızın övdüğü döneri mantıyla buluşturduk, ortaya çıkan lezzeti artık siz düşünün”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreninde Bayburt dönerinden övgüyle bahsetmesine değinen Aydoğdu, şunu da den geçemeyeceğim, Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreninde Bayburt dönerine bir vurgu oturum ve biz bu döneri mantıyla buluşturduk ortaya çıkan lezzeti de şimdi siz düşünün" ifadeleriyle tamamladı.

Kaynak: İHA