Almanya yaşlanan nüfusu ve gençlerin çoğunlukla yükseköğrenime yönelmesi ile birlikte nitelikli insan gücüne ihtiyaç duymaya başlayan ülkeler arasında bulunuyor.

ekonomim.com’dan Dr. Ahmet Ertekin’in yazısına göre ülkede acil olarak 1 milyon 200 bin insan kaynağına ihtiyaç duyulmakta. 

Ertekin, vasıflı işçi eksikliğinin her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti.

Yazıda, çalışan sayısının 2030'da 46 milyona, 2060 yılında da 37,5 milyona gerilemesi beklendiği belirtildi. 

Acil ihtiyaç sağlık alanında

Ertekin, “Alman nüfusunun yaşlanması nedeniyle hemşire, hasta bakıcı, yaşlı bakım uzmanı ve sağlık teknisyenlerine olan ihtiyacın çok arttı. Federal İstatistik verilerine göre, Almanya'da 80 yaş üzerindekilerin sayısı 2021 yılında yüzde 4,5 artarak 5,9 milyona ulaştı.” İfadelerine yer verdi.

Almanya'da teknik ve teknolojik mühendislik alanlarında da boş kadrolar bulunuyor.

Elektrik, elektronik, makine, endüstri, mekanik ve otomotiv mühendisliği bu alanda başı çekiyor.

Almanya’da 2023’ten sonra emekli olacak insanların işe yeni başlayandan daha fazla olacağı öngörülüyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi verilerine göre nüfusun yaş ortalaması ise 45 civarında…

Almanya'da akademik mesleklere rağbet var

Nüfus dengesizliğinin sorun haline geldiği Almanya’da yükseköğrenim çağına gelmiş gençlerin üniversitelere yönelmesi bu açığı büyüttü. Bu okullardan mezun olanlar da akademik mesleklere yöneldi. Yeni jenerasyonun bu yöndeki tercihi hemen tüm sektörlerde iş kaybının oluşmasının önünü açtı. 

Türklerin Almanya’ya kolay adapte olduğunu ifade eden Ertekin yazısını “Türkiye’den gelen adaylar Almanya için de büyük bir şans.” ifadeleriyle sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi