Trabzon’da hem üretim hem de 6 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde GES, doğal gaz kullanımı ve enerji yatırımların durması gibi 3 önemli sorunun çözüm beklediği kaydedildi
Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Dursun Ali Sakarya, “OSB’nin 6 bin 500 çalışanı olan yenilenebilir enerjiyle mevcut kurulum gücünün yüzde 30’unu kendisi üreten bir OSB. Enerji ile alakalı bir kısıtlama geldi. Artık enerji yatırımına devam edemiyoruz. OSB’lerin revize edilmesini, altyapı yatırımlarının yapılmasını istiyoruz.” dedi. Sakarya, güneş enerji santrallerinin (GES) çatılara kurulumu ve enerji satışıyla ilgili yaşanan sorunları dile getirdi. Sakarya, başlangıçta çatılara istenildiği kadar GES kurulabildiğini, ancak sonradan getirilen sınırlandırmalar nedeniyle fazla üretilen enerjinin satılamadığını belirtti. Bu durumun işletmelerin yatırım maliyetlerini artırdığını ve bazı firmaları zor duruma soktuğunu vurguladı. Ayrıca, Aksa Doğal Gaz’ın Arsin’e yaptığı yatırımın, gazın pahalı tarifeleri nedeniyle beklenenden az kullanıldığını ifade etti. Sakarya, OSB'lerde daha fazla GES kurulumu yapılmak istendiğini ancak altyapı yetersizliği gerekçesiyle izin verilmediğini belirtti. Tasarruf tedbirlerinin de OSB'leri dolaylı olarak etkilediğini, Bakanlık bütçesinin azaltılmasının OSB yatırımlarını kısıtladığını söyledi.
MEVZUAT FİRMALARI ZORA SOKTU
Arsin OSB Başkanı Sakarya, Güneş Enerji Satrali üretiminde yaşanan sorunu aktararak “GES’in çatılara yapılmasına izin verildiğinde isteyen istediği kadar çatısına güneş enerjisi santrali kurabiliyordu. Firmalar bunu kurduktan belli bir süre sonra sınır getirildi. Diyelim ki 40 birimlik tüketiyorsun fazladan 10 birimlik satabilirsin ancak ondan daha fazla satamazsın. Firma 40 birimlik kurduğu için 10 birim kullanıyor, 10 birim de satıyor, 20 birimini ise ücretsiz veriyor. Bu da işletmenin yatırım maliyetini artırdı. Hatta bazı firmaları da zora soktu. Bunu bilip de yapanlar var, onlar da sorun yok. Önceki mevzuata göre izin verilmiş, bu hak alındığında en azından daha önceden yapanları kapsaması lazım. Öyle bir oldu ki ‘önce yapın’ dendi, ‘tamam yaptık’ sonra ‘almıyoruz’ dediler.” ifadelerini kullandı.
FAZLA DOĞAL GAZA CEZA!
OSB Başkanı Sakarya şunları söyledi: “Aksa Doğal Gaz, ‘Arsin’e yatırım getirdik, ancak çok kullanmıyorlar’ dedi. Çok kullanılmamasının sebebi de gaza bağlı üretimin çok olmaması. Firma eğer yılda 300 bin metreküp doğal gaz kullanırsak metreküpünü 8 liradan veriyor. 300 bin metreküpü geçersek tarife değişiyor. Hem kullandığın 300 bin metreküp hem de üzerine kullanacağın metreküpü 12 liradan almamız şart koşuluyor. Çok kullanan cezalandırılıyor gibi. Firmalar da 300 bin metreküpe kadar kullanıp kesiyor. Artık gaz kullanmıyor. Kömür ya da elektrik kullanıyor. Haklı olarak kotayı geçince üzerine fiyatı katlayarak artan gazı kullanmak istemiyor. BOTAŞ ve dağıtıcı firmalar arasındaki problem. Bunu daha önce çözeceklerdi. Ülkedeki tüm sanayiciler bu sorunu bakanlığa iletmişti. Bakanlık ‘1 haftada halledeceğiz’ demişti ancak 6-7 ay geçti.”
YATIRIMA MÜSAADE EDİLMİYOR
“Bir de kapasiteleri düşürdüler. Mevcutta her bölgede daha fazla GES yapmak isteyen firma varken şu anda müsaade edilmiyor. Arsin OSB’de 14 megavatlık GES üretimi var. Aslında 60-70 megavata çıkabilir. Ama 14 megavatın üzerinde kurulumu kabul etmiyor. Altyapı yetersizliği gerekçe gösteriliyor. Biz de ‘OSB’lerdeki ihtiyaçların üzerine altyapıyı önce burada yapın’ diyoruz.”
Yayınlanan Tasarruf Tedbirleri’nden OSB’lerin etkilenip etkilenmediği konusuyla ilgili olarak Sakarya, “Doğrudan değil ama dolaylı olarak etkisi var. Bakanlığın bütçesi azaltıldığı için OSB’lerde yapılacak yatırımları bakanlık azaltıyor. Dolaylı olarak herkes etkilenecek.” dedi.