AKYAZI'YA ŞEHİR HASTANESİ Mİ, DEVLET ÜNİVERSİTESİ Mİ?


Geçen yazımda da belirtmiştim bu projelerin bir çoğunu daha önceden biliyorduk. Ama projelerin bazılarında revizyona gidilmişti. Mesela havalimanı 2. pist yerine deniz üzerinde yapılması planlanan (Or-gi Havalimanı gibi) yeni bir havalimanı, demiryolu yerine hızlı tren projeleri gelirken, rafa kaldırldığı düşünülen Güney Çevre Yolu projesi de daha yüksek sesten dile getirildi.
Bu projeler içinde Şehir Hastanesi projesi de var. Daha önce de Trabzon'un gündemine gelen Şehir Hastanesi projesi yer sorunu dolayısı ile ikinci plana itilmişti. Anlaşılan seçim çalışmaları öncesinde bu konudaki sorun giderilmiş olacak ki AK Parti’nin Trabzon ile ilgili olarak ortaya koyduğu en önemli proje olarak tekrar karşımıza çıktı.
Açıklandığı üzere Şehir Hastanesi Akyazı dolgu sahasının bir bölümüne yapılacağı  projelerinde anlatıldığı dağıtılan kitapçıkta ortaya konmuş.
Fakat aynı dolgu sahasının yaklaşık 10 km ötesinde daha yeni inşa edilen büyük bir hastane olarak Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi var.
Bu yönde Akyazı dolgu sahasına Şehir Hastanesi’nin yerleştirilmesi ne kadar doğru olacak!
Projeler içinde bence çok geç kalınmış bir projelerden biri ise 2. devlet üniversitesi.
KTÜ gibi Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birine sahip olan Trabzon, 2. devlet üniversitesini çoktan hak etmişti.
Evet Trabzon'a 2. devlet üniversitesi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nda bir hoca olarak söz verdiği gibi kurulmalıdır. Ama KTÜ’den tamamen bağımsız sıfırdan bir üniversite, bu yeni üniversite nereye kurulmalı?
Geçtiğimiz hafta içinde KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, 2. devlet üniversitesinin Akyazı dolgu sahasında bir bölüme kurulmasını gerektiği yönünde fikrini dile getirmişti.
Bence de 2. devlet üniversitesi Akyazı dolgu alanına kurulmalı.
Ben şahsen şehrin batı tarafından girişinde şehir hastanesi yerine 2. devlet üniversitesinin olmasının yerinde  bir karar olacağını düşünüyorum. Hem de konumu nedeni ile son derece prestijli bir üniversite olabilir.
Bir tarafta muhteşem bir stat yanında bir tarafta muhteşem bir eğitim yuvası..
Harika olmaz mı?
O toplantıda Rektör Baykal Trabzon'un özel sektör mantığı ile işletilecek olan bir şehir hastanesine ihtiyacı olmadığını onun yerine büyük bir devlet hastanesi kurulması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri ve bilim yuvası olan  KTÜ rektörünün iki önemli proje hakkında görüşlerini dile getirmesi bence dikkate alınmalı.
Bir diğer önemli proje ise yapımı devam etmekte olan Kanuni Bulvarı projesi gölgesinde kalan ama Kanuni Bulvarı’ndan yıllar önce Trabzon gündemine gelen Güney Çevre Yolu projesi.
Uzun bir aradan sonra Güney Çevre Yolu projesi ilk kez bir Başbakan tarafından seçim vaadi olarak Trabzonlulara sunuldu.
Aslında bu konuda çok geç kaldı Trabzon, komşu illerin bir çoğunda Güney Çevre Yolu’nun yapımları devam ediyor. Bence en önemli proje bu. Bir an önce hayata geçirilmesi demenin Trabzon’un bir kat daha büyümesi anlamı taşıyacaktır.
“EDS” SİSTEMİ NE OLDU ?
Trabzon'un en işlek caddesi konumunda bulunan Kahramanmaraş Caddesi’ndeki araç karmaşıklığı devam ediyor, hem dolmuşlardan hem de özel otolardan kaynaklanan karmaşıklığın önüne bir türlü geçilemiyor.
Yaz mevsimi geldi turizm sezonun  yavaş yavaş başlarken, şehir içinde göz önündeki bu cadde deki sorun çözümlenemedi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu caddeye  EDS sistemi koyacaklarını söylemişti. Aradan 7 ay geçti. Ama bu konuda herhangi bir gelişme de yok gibi..
Bence uzun sokak gibi Kahramamaraş Caddesi için de en iyi çözüm araç trafiğine kapatılmalıdır.