ADIM ADIM ‘’İLK YARDIM’’            

Nefes almak, ne büyük bir lütuf. Basit ama önemli. Hani derler ya,

“Bir dakikanın değerini anlamak için, treni kaçıran yolcuya sor. Bir saniyenin değerini anlamak için, bir kazayı önleyemeyen sürücüye sor. Bir saniyenin yüzde birinin değerini anlamak için olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan koşucuya sor.” diye.

İşte öyle bir şey, nefes almak. Değerini nefes alamayana sormak gerekir.

Peki, vesile olmak. Kaza veya farklı olumsuz durumlarda doğru bir ilk yardım ile hayata tutunmayı sağlamak. Hem kazazede için hem de yardımda bulunan için ne kadar mutluluk verici değil mi?

Arkadaşlar, deprem ülkesin de yaşıyoruz. Her saniyemiz olası bir riskle dolu. Bu yüzden ilk yardım bilinci oldukça önemli. Trabzon, Kaşüstü çevresinde yapmış olduğum bilimsel anket çalışmaların da ilk yardım konusunda yetersiz bilgiye sahip olduğumuz gerçekleriyle yüzleştik. Fakat buna rağmen yanlış bilgilerle doluyuz ve işin kötü tarafı bu bilgileri çevremize yayıyoruz.

Doğma büyüme Trabzonlu bir birey olarak bu durum şahsımı çok üzmekte. Şehir olarak ülkemiz de her anlam da örnek alınır olmalıyız.

İlk yardım, kaza anında tıbbi müdahale gelinceye kadar sağlığın kötüye gitmesini engellemek için yetkili kişilerce yapılan işlemler bütünüdür. Olay yerinde ki meraklı kalabalığı dağıtmak, yaşadığı kazanın şoku ile vücut ısı düşün bir insanın üstünü örtmek bile ilk yardım kavramları içerisine girmektedir. Oldukça önemli ve basit şekilde öğrenilebilecek bir olgudur. Burada ki en önemli olgu soğukkanlı ve liderlik özelliklerine sahip bireylerin duruma bu yetenekleriyle yön verebilmeleridir

İlk yardım uygulamaları arasında Heimlich manevrası, CPR (kalp masajı), turnike, koma pozisyonu ve şok pozisyonu gibi kavramlar gelmektedir. Yapılan çalışmalar da trafik kazalarında ki ölümlerin bir çoğu yetersiz ilk yardım kaynaklı olduğu görülmektedir.

Maalesef ki biz ilk yardımı ehliyet sınavında geçilmesi gereken basit bir test sınavı olarak görmekteyiz.

Bir ilk yardımcı eğitmeni olarak belediyelere, STK’lara ve ilgili tüm birimlere açık çağrımdır,

Bu konuya yeterince özen gösterilmeli ve doğru bir ilk yardım bilincinin tabana yayılması gerekmektedir. Bilinç sağlamanın tek yolu da eğitimden geçmektedir. Yapılacak olan bir eğitim de gönüllü öğretmen olmaktan kaçınmayacağımı belirtmek ister, şahsım gibi düşünen onlarca sağlıkçının olduğundan eminim.

İlk yardıma muhtaç olmadan,

Doya doya Nefes alabilerek,

Yüksek satürasyonlu  (%97 iyidir :), barış dolu, sağlıklı yıllar…