TRABZON

6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümünde, KTÜ’de Anma Program Düzenlendi

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden sarsan, 11 ilimizi etkileyen ve “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle KTÜ’de anma programı gerçekleştirildi.

6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümünde, KTÜ’de Anma Program Düzenlendi

15 Temmuz Demokrasi Alanı'nda kurulan sahra çadırında gerçekleştirilen programa; KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan V. Ahmet Yüksel Gülay, Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Hüseyinpaşaoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Er ve Prof. Dr. Ali Temiz, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Cemil Rakıcı, KTÜ Arama Kurtarma Ekibi, Kızılay temsilcileri, UMKE personeli, AFAD personeli ile akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
“Birliğimiz, Kardeşliğimiz ve Beraberliğimizin Gücünü, Tüm Dünyaya Bir Kez Daha Gösterdik”
Anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programın açılışında bir selamlama konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı hitabında, “2023 yılında 5 Şubat’ı, 6 Şubat’a bağlayan gecenin sabahında, tüm Türk Milleti olarak çok acı ve bizleri derinden sarsan elim bir hadise ile uyandık. Yaralarımızı hemen sarmak için gerek yurt içinden gerek yurt dışından vatandaşlarımız ile tek bilek, tek yürek olduk. Dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bu felaket karşısında, devletimiz ve milletimiz ile tüm imkânlarımızı seferber ederek birliğimiz, kardeşliğimiz ve beraberliğimizin gücünü, tüm dünyaya bir kez daha gösterdik ve bugün, burada, “asrın felaketi”nin yıl dönümünde, bu anma programı vesilesiyle bir araya geldik… Kahramanmaraş merkezli depremler ve tüm depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyor; yüce milletimizi ve ülkemizi, her türlü tehlike ve afetlerden korumasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor; burada toplanmamıza vesile olan ve süreçte emeği geçen tüm personelimize, arama-kurtarma ekiplerine ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.” sözlerine yer verdi.  


Selamlama konuşmasının ardından sözü alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan V.  Ahmet Yüksel Gülay, “Kahramanmaraş merkezli depremler, sadece 11 ilimizi değil, 85 milyonun kalbini yerle bir etmiştir. Bu büyük felaketin ardından tarihin gördüğü en büyük birlik ve beraberlik ruhu doğmuştur. Milletimiz, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi bir kez daha kenetlenerek tek yürek olmuştur. Kaydettiklerimizi rahmetle anarken aynı zamanda sorumluluklarımızın da farkında olarak hareket etmek zorundayız…” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, “6 Şubat: Hafızamızdaki İzler” başlıklı video gösterimini izledi. Program, deprem felaketinin yaşanmasının ardından sahada bizzat görev alan Üniversitemiz Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık (Türkiye'de Deprem Gerçeği), Sivil Savunma Uzmanlığı Arama Kurtarma Personeli Uğur Yalçınkaya (Enkaz Altında Umut) ve arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirdiği sırada enkazda mahsur kalarak Üniversitemiz Sivil Savunma Ekibi tarafından enkazdan kurtarılan Yunus Fırat’ın (6 Şubat’ın Ardından Yaşam) tecrübelerini ve izlenimlerini aktardıkları sunumları ile devam etti.
Programın sonunda, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve katılımcılar, anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.