KTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Aslan, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Aslan, alanına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo/TV Birimi’nin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, KTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Mustafa Aslan oldu. 3 boyutlu çalışmalar ve bu alanda yapılan projeler hakında konuşan Doç. Dr. Aslan, “3 boyutlu baskı, katmandan sonra malzeme katmanı eklenerek dijital bir dosyadan üç boyutlu nesneler oluşturulabilen bir teknolojidir. En genel ifadeyle dijital ortamda tasarlanan bir nesnenin katmanlı üretim tekniğiyle kati modele dönüştürülmesidir. 3 boyutlu baskılı eserler şu anda Anatomi, Kimya, Matematik, Yer Bilimleri, Fizik, Zooloji ve diğer birçok alanda öğretimi desteklemek için kullanılmaktadır. Eğitimcilere 3 boyutlu yazdırma hakkında bilgi vermek, öğrencilere 3 boyutlu baskıyı öğretmek ve 3 boyutlu baskı becerilerini geliştirmek amacıyla yenilikçi eğitimler veriyoruz” dedi.

İLHAM VERİCİ PROJELER

Zorlu: “AK Parti döneminde işe alınan personel, ‘Seçimden sonra belediyeye huzur geldi’ diyor” Zorlu: “AK Parti döneminde işe alınan personel, ‘Seçimden sonra belediyeye huzur geldi’ diyor”

Programda, 3b baskının endüstriyel kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Aslan, “Savunma Sanayii ve Havacılık uygulamaları gibi daha düşük sayıda ama maliyet ve üretim anlamında zor olan ürünlerin üretiminde ortaya çıkmaktadır. 3b baskı; endüstriyel kullanımından tıbbi uygulamalara, inşaat sektöründen eğitim alanına kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Dünyanın farklı yerlerinden ilham verici 3b baskı projeleri ve yenilikçi uygulamalar, ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar, enstitü ve merkezlerde yaygın olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

ÇEVREYE ÖNEM VERİYORUZ

Doç. Dr. Mustafa Aslan ayrıca Malzeme Teknolojileri alanındaki gelişime dikkat çekerek şöyle konuştu: “Malzeme Teknolojileri alanındaki gelişim bizim için oldukça önemlidir. Termoplastik malzeme, yüksek sıcaklıklarda eritilerek katman katman üretilebilmektedir. Geri dönüştürülebilir malzeme kullanılarak çevreye daha az zarar verilmesi hedeflenmektedir.”

Kaynak: Atakan Kadıoğlu - Karadenizde Sonnokta