Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Trabzon’un 2050 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını karşılayacak
Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesi’nde sona yaklaştıkları müjdeleyen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Trabzon İlimizin içmesuyu problemini ortadan kaldırmak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Trabzon İlimizin 2050 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamamız olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Gövde hacmi 4 milyon 650 bin metreküp olan ve 35 milyon 750 bin metreküp su depolanan Atasu Barajımız, Trabzon İçmesuyu Projemizin en önemli ayağıdır. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, Önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktaracağız” dedi.
Akoluk Arıtma Tesisinde test çalışmaları başlıyor
Genel Müdür Balta projenin ikinci aşaması olan Akoluk Arıtma Tesisinin inşaatının tamamlandığını müjdeleyerek, “Trabzon’un marka yatırımlarından biri olan ve günlük 200 000 m3 içme suyunu arıtabilecek kapasiteye sahip olan bu tesisimizi 41 000 m2 alan üzerine inşa ettik. Tesisimiz modern arıtma tesislerimizin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Bu ayın ortalarında tesisimizde test çalışmalarına başlıyoruz. Son teknoloji ürünleriyle donattığımız tesisimiz, İçmesuyu projemizin bir nevi beyni konumundadır ve SCADA sistemi üzerinden tüm kontrolleri sağlayabileceğimiz bir merkez niteliği taşımaktadır” diye konuştu.
Kutlugün İletim Tünelinde delgi çalışması tamamlandı
Genel Müdür Balta şöyle devam etti: “Trabzon İçmesuyu Projemizin son aşaması ise 93 Km uzunluğundaki İsale hattı inşaatımızdır. Bu inşaatımızda da hattın 92 km’lik kısmını tamamlayarak % 95’lik bir fiziki gerçekleşmeye ulaştık. Trabzonlu vatandaşlarımıza güvenilir ve sağlıklı bir içme suyu sağlamak adına, “Bizim Aşkımız Su” diyerek dağları delmeye başladık. İsale Hattı inşaatımızın en önemli virajlarından biri olan ve toplam 1012 m uzunluğundaki Kutlugün İletim Tünelinde delgi işlemini tamamladık ve ışığı gördük. 4 m çapındaki bu tünelle birlikte, Trabzon’da 14 000 m3 kapasiteli 12 adet depo ile 8 adet terfi istasyonu da tamamlanmıştır. Trabzon İçmesuyu İsale Hattı ve Akoluk Arıtma Tesisimizi Nisan ayı gibi hizmete almayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılına yakışan bir yatırım olan bu projemizle birlikte, Trabzon İlimizin içmesuyu sorununu ortadan kaldırmış ve vatandaşlarımıza memba kalitesinde bir içmesuyu sağlamış olacağız.”