Ulusal Fındık Konseyi tarafından bugün 2024 yılı fındık rekoltesi açıklandı. Rekoltenin 2023 yılında 650 bin ton olan tahmini fındık rekoltesinin 2024 yılında %14 artış ile 738.931 ton olarak gerçekleşeceği öngörüldüğü kaydedildi.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından; 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin tüm sektör paydaşlarını; üretici, tüccar, sanayici, ihracatçı, araştırma kuruluşları, devlet vb. kuruluşları uhdesinde barındıran Ulusal Fındık Konseyi tarafından açıklanması görevi verilmiş bulunmaktadır. Ürün Konseylerinin ülkemiz genelinde tarım piyasalarında politika geliştirmeleri ve daha etkin görev yürütmeleri adına bunu olumlu buluyoruz ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza ürün konseylerinin daha etkin görev yapmasına yönelik bakış açılarına ve teveccühlerine teşekkür ediyoruz.

%14 ARTIŞ İLE 738.931 TON REKOLTE

Fındık Rekolte Tahmin Komisyonlarında yer alan kurum ve kuruluşlara ait tüm üyeler,

tespit çalışmalarının sonuçlarını imzalamak suretiyle mutabakalla2024Ytı fındık rekoltesini

belirlemiş bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli ihraç ürünü olan fındıkta Rekolte Tahmin Komisyonları tarafından ülke genelinde yürütülen çalışmalar sonucunda; 2023 yılında 650 bin ton olan tahmini fındık rekoltesinin 2024 yılında %14 artış ile 738.931 ton olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.

16 İLDE ÇALIŞMA YAPILDI

Rekolte Tahmin Komisyonları; fındık üretiminin yapıldığı 16 ilde İl Tarım ve Orman Müdürlükleri koordinasyonunda aşağıdaki kurum temsilcilerinin katılımıyla çalışmalarda bulunmuştur, üniversiteler, araştırma enstitüleri, TMO, Fiskobirlik, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, ihracatçı birlikleri, Ulusal Fındık Konseyi ve ziraat odaları, rekolte tahmin çalışmaları; Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünün belirlediği metodoloji doğrultusunda, geçmişten bu yana belirlenmiş fındık bahçelerinde gerçekleştirilen çotanak sayımlarına dayanan hesaplamalar ve gözlemler sonucunda gerçekleştirilmiştir.

İllere göre ülkemizde 2024 yılı fındık rekolte tahmininin ne olacağına yönelik tablo ekte sunulmakta olup, belirlenen bu çalışmanın başta üreticilerimiz olmak üzere tüm fındık sektörüne, ülkemize ve milletimize bol ve bereketli kazançlar getirmesini temenni ediyoruz.”

Engin Polat, Sezgin Polat, Alper Kürşat Polat ve Ahmet Gün’ün tahliyesine karar verildi Engin Polat, Sezgin Polat, Alper Kürşat Polat ve Ahmet Gün’ün tahliyesine karar verildi

Editör: Rabia Mollaoğlu