SİYASET

18 uygulaması darmadağın etti

Akyazı’da vatandaşlar, arazilerinin 18. Madde uygulamasıyla bedelsiz şekilde birçok parçaya bölünmesine ve bir kısmının yabancılara verilmesine tepki gösterdi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Akyazı Mahallesi Konak semtinde İmar Yasasının 18. Maddesince gerçekleştirilen uygulama vatandaşları mağdur etti. Arsa sahiplerinin rızası alınmadan gerçekleştirilen bu uygulama, mevcut ada ve parsellerin yeniden düzenlenmesini ve birleştirilmesini içeriyor. Ancak, hatalı planlamalar sorunlara neden oluyor. 18. madde uygulamasıyla arazi sahiplerine ödemeler yapılmıyor ve üçüncü kişiler arsalarına ortak ediliyor. Bazı arsaların tapuları da defalarca yenilenerek müstakil araziler, müşterek tapulara dönüştürülüyor.

İÇİNDEN ÇIKILAMAZ HALDE

Mağdurlardan biri de Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Albayrak. Konuyla ilgili yetkililere seslenen Başkan Albayrak, İmar Yasasının 18. Maddesinin derhal iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Albayrak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Konak semti rantçılara mı kurban ediliyor? 3 tapudaki 371 metrekare hisse 5'e bölündü, 18 hissedar eklendi. 1 tapudaki 3007 metrekare 2'ye bölündü 10 hissedarlı oldu. 50 yıllık direk yeri niçin 3007 metrekare araziye kaydırıldı? 1 tapudaki 2200 metrekare hisse 2'ye bölündü 10 hisseli oldu. 1 tapudaki 8364 metrekare arazi, 12 parsel sözü verilmesine karşın, 11 parsele indirildi. Yine 531 metrekare parsel icat edilerek arazi ile ilgisi olmayan 35 kişiye verildi. Bu mu 18. uygulaması? DOB kesintisi adı altında çok parçalı, çok hisseli içinden çıkılamaz hale getirilen Konak semti birilerine peşkeş mi çekilecek?”

ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA SATILIYOR

“İmar Yasasının 18. Maddesi; Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir. Bunun haricindeki kesintiler uydurma ve vatandaşın mülküne el koymak anlamına gelir ki; Anayasal suçtur. Vatandaşın elinden alınan mülkü çok geçmeden üçüncü şahıslara satılmakta. Ülkemizde birçok örnekleri bulunmaktadır. Hisse sahiplerini çoğaltıp içinden çıkılamaz hale soktu bu uygulama. Bu uygulamayı derhal durdurun. Çocuklarımıza, torunlarımıza kalacak olan arazilerimizin başkalarının eline geçmesini önleyin.” 

TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

“Askıya çıkarılan taslaktan birkaç örnek; 3 ayrı hissede olan arsamız 5 parsele bölünmüş, her parselde 18 hissedar bırakılmış. 1 tapudaki 3007 metrekarelik hisse 2 parsele ayrıldı 10 hissedarlı oldu. 2200 metrekarelik hisse 2'ye bölünerek 10 hissedarlı yapıldı. 1 tapudaki 8 hisseli fındıklığa 12 parsel sözü verilmesine karşın, 11 parsele indirilerek DOB kesintisi 693 metrekareden 885 metrekareye çıkarılarak 15 metre genişliğindeki mahalle yolundan da çalınarak parsel ile ilgisi olmayan 354 metrekarelik parsel oluşturularak 8 hissedarlı yapıldı. Yine aynı araziden 531 metrekarelik parsel icat edilerek arazi ile ilgisi olmayan 35 kişiye verildi. Bunun adı da 18. madde uygulaması oldu. Yapılan tüm haklı itirazlar uyduruk gerekçelerle reddedildi. Aynı ada içinde yabancıya yüzde 50 kullanım alanı, Akyazılıya ağaçlandırılacak alan ve yüzde 10 kullanım alanı. Bu mu adaletiniz? Derhal bu ikili uygulamayı iptal edin. 4 yıl önce verdiğim emlak vergisinin bu yıl 7 katını ödedim. Bu emlak vergisi için mi yaptınız bu ucube 18. uygulamasını.”